Baker Drofenik Architects is a design oriented architectural practice specialising in residential architecture, and committed to producing contemporary environments through the adoption of innovative building technologies, informed building and site planning and sustainable material choices.


Sarah Drofenik and Paul Baker are both registered architects with the Architects Registration Board of Victoria.

Baker Drofenik Architects have been in practice since 2004. Prior to working together, Sarah Drofenik and Paul Baker both worked in leading Melbourne and National practices across a range of major award winning projects.

Paul Baker has a Masters of Tropical Architecture (Environmentally Sustainable Design).

Baker Drofenik Architects is an A+ member of the Australian Institute of Architects


Paul and Sarah are the principal personnel involved closely with all their projects. They work closely with a number of sub consultants and are able to service a range of project sizes. 


Owners of the Hawthorn East House:

"We just wanted to say Thank You for building us an amazing renovation. It has turned out just as we envisaged and more. The light filled kitchen, dining and living room are our family's favorite spaces. We are very pleased with the quality of build as well."

Owners of the Hampton House

“When we did decide to renovate, we were not sure if we should use architectural services. Now happily in our house, we are very pleased that not only did we decide on using architects but that we chose Baker Drofenik. Paul and Sarah helped us design and create a home we are very happy with. Their expertise, knowledge and counsel saved time in all decisions by narrowing options that allowed good choices to be made. We also thought that having both a male and female point of view was of great benefit. The assistance they provided during the actual build allowed this part of the process to complete without issue. They were a pleasure to work with and highly recommended. “

Owners of the Brunswick 04 House:

One of the main things we were really striving for was to bring light and warmth into our house – and to achieve environmental outcomes wherever possible. When we began our discussions with Baker Drofenik we worked through a number of designs, and where we ended up is with fantastic north clerestory windows into the main extension which brings light and warmth, while also delivering an ever changing picture window. Our budget was limited, and we also didn't want to expand our footprint with the renovation - Paul and Sarah's sharp design has delivered a number of intimate spaces connecting between the existing California bungalow and the new areas. With an e-crete low polished floor supporting warm deep recesses windows, great East facing side deck, intimate spaces have been created, while also achieving great connection to our garden.

Using Format